CO2 gereduceerde materialen - greenability materials
Duurzame materialen spelen een cruciale rol in de moderne wereld. Met onze CO2-gereduceerde varianten van staal, aluminium en rvs kun je een waardevolle bijdrage leveren aan de bescherming van het milieu zonder in te leveren op kwaliteit en prestaties. Ontdek de voordelen van onze milieuvriendelijke materialen en ontdek hoe je de voetafdruk van je volgend project kan verlagen.
Ga duurzaam aan de slag met onze CO₂-gereduceerde materialen in staal, rvs en aluminium.
Vraag CO2 gereduceerd materiaal aanDe drie klassen van onze CO₂ gereduceerde materialen
De Carbon Footprint van materialen gemaakt van rvs, staal en aluminium wordt bepaald door verschillende factoren. De belangrijkste zijn de energiebronnen en de intensiteit van de productie, het gebruik van gerecyclede materialen, transportroutes en -methodes en de efficiëntie van productieprocessen. Vooral het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en geavanceerde recyclingtechnologieën kunnen de CO2 voetafdruk aanzienlijk verkleinen. De geografische ligging van productielocaties en logistiek spelen ook een belangrijke rol in de totale PCF van de materialen.
Door rekening te houden met al deze factoren, hebben we onze materialen, met behulp van onze door DNV gevalideerde tool, gerangschikt op een as met drie categorieën waarop je kan zien hoeveel kilogram CO₂-equivalenten (CO₂e) wordt uitgestoten per geproduceerde ton materiaal. Wat betekenen deze categorieën? We leggen de materiaalklassen voor CO2 gereduceerde materialen hieronder uit:
Onze meest geavanceerde materialen met maximale CO2 reductie.
Een breed assortiment af-fabriek of uit voorraad leverbaar met de kleinst mogelijke CO₂-voetafdruk. Producten in deze klasse onderscheiden zich door de meest geavanceerde technologieën, zoals het geoptimaliseerde directe reductie- en vlamboogproces (DR-EAF) en het vlamboogproces (EAF), evenals een hoog percentage gerecycled materiaal.
Deze materialen combineren de hoogwaardige kwaliteit van onze Classic-producten met een duidelijk traceerbare CO₂-reductie.
Ze bieden een optimale balans tussen prijs en duurzaamheid. Voor de productie worden geavanceerde methoden toegepast, zoals het geoptimaliseerde hoogovenproces (BF-BOF), het direct-reductieproces (DR), eventueel met smelting in een vlamboogoven (EAF), en het gebruik van schroot als vervanger voor ijzererts.
Materialen van topkwaliteit, ondersteund door decennialange expertise.
Deze materialen staan garant voor de hoogste kwaliteit en zijn het resultaat van tientallen jaren vakmanschap. De productie vindt plaats in vertrouwde grootschalige installaties, waardoor de materiaalkwaliteit exact voldoet aan de eisen van de klant. Bij de productie van primair staal worden voornamelijk conventionele methoden toegepast, zoals het zuurstofblaasproces.
Assortiment CO2 gereduceerde materialen
CO₂-gereduceerde materialen: direct uit voorraad leverbaar, in elke gewenste hoeveelheid
bluemint® Staal is een duurzaam alternatief voor conventioneel staal, met een aanzienlijk lagere CO₂-uitstoot zonder in te boeten op kwaliteit en prestaties. Dankzij innovatieve productiemethoden, waarbij een deel van het ijzererts te vervangen wordt door hoogwaardig bewerkt staalschroot, wordt de ecologische voetafdruk verkleind, terwijl de sterkte en verwerkbaarheid behouden blijven. Ideaal voor bedrijven die streven naar een duurzamere toekomst in bouw, industrie en productie.
Voordelen:
De Circle Green® RVS-platen van Outokumpu bieden een besparing van ongeveer 70% CO₂-uitstoot en zijn daarmee de benchmark voor de Europese markt. Deze platen, gemaakt van roestvast staal 1.4307 met een 2B-finish, worden geleverd zonder folie en zijn direct uit voorraad leverbaar in diverse afmetingen. Verkrijgbaar in MF en GF, met diktes variërend van 1,0 mm tot 6,0 mm.
Voordelen:
Ongeveer 70% CO₂-besparing
Uitstekende mechanische eigenschappen
Geschikt voor diverse toepassingen
Verminder je CO2 voetafdruk met onze duurzame materialen
Kenniscentrum
Bluemint® Staal is het innovatieve CO2-gereduceerde staal van thyssenkrupp Steel Europe, ontwikkeld om metaalverwerkende bedrijven te ondersteunen bij hun duurzaamheidsdoelen en de industriële waardeketens te vergroenen. Dit staal wordt geproduceerd met een combinatie van ijzererts en hoogwaardig gerecycled staalschroot, wat leidt tot een significante vermindering van het gebruik van steenkool bij de productie. Het resultaat? Een CO2-reductie tot wel 64% per ton staal vergeleken met traditionele productiemethoden.
De metaalindustrie speelt een cruciale rol in de economie en is verantwoordelijk voor de productie van diverse metalen, zoals staal, aluminium en koper. De laatste jaren is duurzaamheid echter steeds prominenter geworden, ook in de metaalindustrie.
Welke impact dat allemaal heeft, lees je in dit blogartikel. De groeiende wereldwijde bezorgdheid over klimaatverandering plaatst duurzaamheid steeds meer in de schijnwerpers. Ook in de metaalverwerkende sector komt het gebruik van duurzame bedrijfspraktijken steeds meer op, aangezien de druk, inclusief regelgeving, steeds meer toeneemt. Het verminderen van energieverbruik, het verlagen van CO2-emissies, recycling in een gesloten kringloop en zelfs de klanteneisen voor ethische materiaalinkoop zijn cruciaal om diverse duurzame doelen te bereiken.
Lasersnijden steekt tegenwoordig met kop en schouders uit boven andere thermische snijmethoden. Maar wat maakt deze prominente technologie nu zo opmerkelijk? En waarom geven steeds meer opdrachtgevers de voorkeur aan lasersnijden ten opzichte van alternatieve methoden?
Als plaatverwerker wordt je waarschijnlijk met regelmaat geconfronteerd met het groeiende belang van duurzaamheid in de metaalverwerkende industrie. Het streven naar milieuvriendelijke oplossingen en het minimaliseren van jouw ecologische voetafdruk zijn essentieel voor een verantwoordelijke bedrijfsvoering. Gelukkig zijn er tal van praktische acties die je als plaatverwerker kunt nemen om de verduurzaming te realiseren.
In maart 2023 publiceerde ECOOM-STORE, UGent, in opdracht van het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) van de Vlaamse overheid, het onderzoek "Adoptie en gebruik van Artificiële Intelligentie bij Vlaamse bedrijven". Hieronder vind je een korte samenvatting van de belangrijkste bevindingen van deze studie.
thyssenkrupp Materials Services wil klimaatneutraal opereren, de CO2-uitstoot in de toeleveringsketen verminderen en sociale normen handhaven. Het bedrijf heeft zijn duurzaamheidsplannen geformuleerd als "Beyond clean", "Beyond green" en "Beyond good". Deze omvatten niet alleen de vrijwillige toezegging om vanaf 2030 klimaatneutraal te opereren maar ook om alle vormen van milieu-impact continu te verminderen.