We denken verder in duurzaamheid

Overzicht van onze duurzame initiatieven

Voor ons komt duurzaamheid tot uiting in verschillende dagelijkse inspanningen die bijdragen aan verbeteringen op milieu, sociaal en maatschappelijk vlak.

zonnepanelen thyssenkrupp

Zonnepanelen

Het dak van onze vestigingen in Lokeren en Merelbeke zijn samen uitgerust met circa 800 zonnepanelen. Met behulp van deze panelen verminderen we onze CO2-uitstoot met circa 94 ton per jaar. Dit komt overeen met het equivalent van de uitstoot van 10 Belgische gezinnen op jaarbasis of 100 autoritten van België naar New Delhi in India.

Met onze zonnepanelen proberen we zoveel mogelijk van ons elektriciteitsverbruik in te vullen. Ook de laadpalen die de elektrische wagens van energie voorzien zijn hierop aangesloten.

led verlichting bij thyssenkrupp

LED-verlichting

Alle bedrijfslocaties zijn uitgerust met LED-verlichting. LED heeft het grote voordeel dat de lichtopbrengst veel hoger is met minder verbruik, waardoor we besparen op onze energiekosten. De levensduur van LED-verlichting is langer en de lampen worden minder warm. Het spreekt voor zich dat dit beter is voor het milieu.

duurzame producten bij thyssenkrupp

Duurzame producten

Onze verkoopafdeling zal altijd informeren naar de toepassing van een bepaald product, zodat het juiste advies gegeven kan worden. Dit voorkomt immers dat materialen verkeerdelijk bewerkt worden, een korte levensduur hebben en eerder vervangen moeten worden door bijvoorbeeld corrosie of andere problemen die kunnen ontstaan door verkeerd gebruik.

CO2 voetafdruk per product bij thyssenkrupp

Duurzame waardeketen - CO2 voetafdruk per product

Als distributeur van staal- en metaalproducten nemen wij ook het voortouw in de omschakeling naar groen staal. Naast het commercialiseren van CO2-arme staalsoorten, bluemint® Steel, brengen we ook de CO2 uitstoot in kaart voor de door klanten aangekochte producten. Hiervoor beschikken we over een intern ontwikkeld en onafhankelijk gecertificeerde berekeningsmethodiek in samenwerking met DNV, dat de individuele koolstofvoetafdruk berekent van onze producten, startend bij de winning van de grondstoffen tot het afleveren bij de klant. Dit maakt het mogelijk om de uitstoot van bijna elk aangekocht product tot op de kilo nauwkeuring te kennen.

Klanten kunnen bij hun aangekochte producten een bijhorend PCF-certificaat (Product Carbon Footprint) verkrijgen waarop deze uitstoot wordt vermeld. Zo vergroten we het bewustzijn bij onze klanten van de milieu impact van hun materiaalkeuze en dragen we ons steentje bij om een duurzame waardeketen tot stand te brengen.

Verpakkingsmateriaal, afval en recycling

Verpakkingsmateriaal, afval en recycling

Door op een duurzame manier samen te werken met onze leveranciers vermijden we onnodige verpakking. We besparen op verpakking in onze magazijnen door gebruikte europaletten en opzetranden te gebruiken en de kartonnen dozen die we krijgen te hergebruiken om bestellingen te sturen naar onze klanten.

We sorteren papier, PMD en restafval op het werk zoals we thuis doen. Want hoe meer we sorteren, hoe meer we kunnen recycleren. Zo zorgen we ervoor dat verpakkingen niet langer verloren gaan in het restafval en een nieuw leven krijgen als waardevolle grondstoffen.

Lasersnijopdrachten nesten we op een zeer efficiënte manier waarbij enkel de randen rond de uitgesneden producten over blijven. Dit is niet alleen milieuvriendelijk, maar bespaart ook ruimte in onze productiehallen. En een impact op de kostprijs heeft het ook, aangezien opdrachten van verschillende klanten uit één plaat worden gesneden. Hierdoor reserveer je u enkel dat deel van de plaat dat voor jouw product nodig is. Het schroot van al onze activiteiten wordt verzameld en naar een vaste partner voor metaalrecycling gebracht.

Milieuvriendelijke mobiliteit

Milieuvriendelijke mobiliteit

Een aanzienlijk deel van de personenauto's is al volledig elektrisch of hybride. Het opladen van de elektrische auto's is mogelijk op onze bedrijfslocaties. Dit resulteert in een vermindering van de CO₂-uitstoot tot 60% in vergelijking met een brandstofauto. Daarnaast bieden we ook een vrijblijvende fietslease aan. Zo vermijden onze medewerkers de file, bewegen ze meer en verplaatsen ze zich duurzamer. Ook door af en toe thuis te werken verminderen we onze ecologische voetafdruk. 

duurzaamheid bij thyssenkrupp

Andere kleine bijdragen die ook helpen

We hebben paperless werken ingevoerd om zoveel mogelijk papierafval te vermijden. Als er dan toch nog iets geprint wordt, dan worden deze afgedrukt in zwart-wit. Want over het algemeen wordt er meer inkt verbruikt om in kleur te printen, dan om zwart-wit te printen.

Bij elke verbouwing, verhuizing of opruimactie nodigen we medewerkers, mensen uit ons netwerk, scholen en kringloopwinkels uit om gratis onze oude spullen mee te nemen. Wat wij niet meer gebruiken wordt zo voor iemand anders iets nieuws.

We beschikken over waterdispensers: een duurzaam alternatief voor flessenwater dat medewerkers bovendien aanmoedigt om iets meer te bewegen op kantoor. Nieuwe medewerkers worden ook verwelkomd met een goodiebag waarin een herbruikbare waterfles zit van thyssenkrupp, ideaal om bij te vullen.

Kenniscentrum

Green Excellerate - de weg naar duurzaamheid

thyssenkrupp Materials Services wil klimaatneutraal opereren, de CO2-uitstoot in de toeleveringsketen verminderen en sociale normen handhaven. Het bedrijf heeft zijn duurzaamheidsplannen geformuleerd als "Beyond clean", "Beyond green" en "Beyond good". Deze omvatten niet alleen de vrijwillige toezegging om vanaf 2030 klimaatneutraal te opereren maar ook om alle vormen van milieu-impact continu te verminderen.

thyssenkrupp geeft de toekomst vorm

Drie trends veranderen onze toekomst - en bieden ons potentieel om te groeien Slechts weinig mensen weten het: Er is bijna niets in ons dagelijks leven dat niet is geleverd, verwerkt of verplaatst door thyssenkrupp Materials Services. De auto waarin we rijden, het gebouw waarin we werken, de apparatuur waarmee we de dingen maken die we elke dag gebruiken.

Waterstof - kleurloos, en toch kleurrijk

Grijze, blauwe of groene waterstof? Eén ding is zeker: waterstof is eigenlijk een kleurloos gas, maar toch zijn er veel kleurrijke namen voor de energiedrager. Daarachter zit een verwijzing naar de productiemethode en de energie die wordt gebruikt in het proces dat het begeerde H2-molecuul duurzaam maakt.

thyssenkrupp steunt SOS Kinderdorpen

thyssenkrupp steunt project ‘De Simbahuizen’ van SOS Kinderdorpen: een project waarbij twee vaste en professionele ouderfiguren, of Simba-ouders, kinderen tijdelijk een warme thuis bieden.