De metaalindustrie speelt een cruciale rol in de economie en is verantwoordelijk voor de productie van diverse metalen, zoals staal, aluminium en koper. De laatste jaren heeft duurzaamheid steeds meer aan belang gewonnen in het bedrijfsleven, waaronder ook in de metaalindustrie.
Welke impact dat allemaal heeft, lees je in dit blogartikel. De groeiende wereldwijde bezorgdheid over klimaatverandering plaatst duurzaamheid steeds meer in de schijnwerpers. Ook in de metaalverwerkende sector komt duurzaamheid als onderwerp steeds meer voor, aangezien de druk, inclusief regel- en wetgeving, steeds meer toeneemt. Het verminderen van energieverbruik, het verlagen van CO2-emissies, recycling in een gesloten kringloop en zelfs de klanteneisen voor ethische materiaalinkoop zijn cruciaal om diverse duurzame doelen te kunnen bereiken.
Hoewel metaal een kerncomponent is in diverse duurzame technologieën die cruciaal zijn voor de overstap naar groene energie, zoals windturbines, zonne-energie-installaties, elektrische voertuigen en hun motoren, blijven het energieverbruik, de grondstoffen en de CO₂-uitstoot een belangrijk vraagstuk binnen de metaalindustrie. De productie van metaal vereist dan ook nog altijd aanzienlijke hoeveelheden energie om de vereiste hoge temperaturen te bereiken. Als gevolg daarvan blijft de staalsector een van de grootste energieverbruikers en CO₂-uitstoters, goed voor 6 tot 7 procent van de wereldwijde broeikasgasemissies. Het is dan ook hoog tijd dat de staalindustrie een drastische transformatie ondergaat, aangezien klantvereisten evolueren, inkoopprocessen transformeren, regelgeving omtrent koolstofemissies strenger wordt en de interesse in duurzaamheid bij investeerders en klanten blijft groeien.
De metaalindustrie ervaart diverse voordelen door de implementatie van duurzaamheidsprincipes, wat logischerwijs kan worden verklaard.
Optimale kosten- en operationele efficiëntie
Allereerst leidt duurzaam produceren tot aanzienlijke kostenefficiëntie en verbeterde operationele efficiëntie, doordat metaalbedrijven minder energie, grondstoffen en water verbruiken en minder afval genereren.
Imago versterken
Door duurzame productieprocessen en materialen te omarmen, kunnen bedrijven bovendien hun imago versterken en een grotere klantenbasis aantrekken, aangezien consumenten en klanten steeds meer belang hechten aan duurzaamheid en actief kiezen voor milieuvriendelijke producten en diensten.
Ontwikkelingen van nieuwe producten en processen
Ten slotte bevordert duurzaamheid innovatie en stimuleert het de ontwikkeling van nieuwe producten en processen in de metaalindustrie. Door sterker te richten op duurzaamheid, worden metaalbedrijven gedwongen om creatieve oplossingen te vinden die zowel milieuvriendelijk als economisch levensvatbaar zijn. Dit stimuleert de zoektocht naar nieuwe technologieën, materialen en productiemethoden, wat op zijn beurt de concurrentiepositie van bedrijven kan versterken en hen in staat kan stellen om te voldoen aan de groeiende vraag naar duurzame producten.
Duurzame strategieën zoals digitalisering (Industrie 4.0), netto nul koolstofuitstoot (CO₂) en circulariteit zijn voordelig voor de metaalsector. Ze bieden niet alleen diverse financiële voordelen, maar dragen ook bij aan klant- en werknemersbehoud, en zorgen voor naleving van regelgeving. Hier zijn enkele belangrijke voorbeelden.
Door de groeiende wereldwijde bezorgdheid over klimaatverandering staan regelgevers, investeerders en industriële klanten onder toenemende druk om duurzaamheid te bevorderen door middel van decarbonisatie. Om aan deze vraag te voldoen, zien we een groeiend aantal samenwerkingsverbanden tussen metaalverwerkende bedrijven en andere organisaties die zich inzetten voor duurzaamheid. Daarnaast zetten ook brancheorganisaties en overheden zich steeds meer in om het gebruik van grondstoffen te verminderen en de metaalindustrie verder te verduurzamen door middel van duurzame energiebronnen, zoals wind- en zonne-energie, en strategieën als recycling.
De vervaardiging van staal, rvs en andere metalen heeft een enorme impact op het milieu. Dat heeft voornamelijk te maken met de energie en grondstoffen die nodig zijn om metaal te produceren en te bewerken. Daarbij komt veel CO2 vrij, wat schadelijk is voor het milieu en de wereld. Hoewel metaal an sich een duurzaam materiaal is, moet de productie ervan nader worden bekeken. Een oplossing kan zijn om te focussen op het recyclen van metalen. Er is namelijk ontzettend veel te winnen met recyclen, zoals een schonere industrie, geen uitstoot tijdens de productie, het behouden van grondstoffen en dit door bouwdelen van het verleden te gebruiken als grondstoffen voor de infrastructuur van morgen.
Ook kunnen metaalverwerkende bedrijven certificeringen en keurmerken behalen om hun duurzame productie te onderstrepen. Kortom, voldoende mogelijkheden om ervoor te zorgen dat de uitstoot van koolstofdioxide (CO₂) flink wordt gereduceerd.
Door een circulair economisch model vanaf de ontwerpfase te implementeren, kunnen producten groener geproduceerd worden. Waar je normaal gesproken aan de slag gaat met lassen om metaal te verwerken, kun je dat in de toekomst wellicht beter doen door middel van lijmen. Er bestaan vandaag de dag namelijk heel wat kwalitatieve lijmproducten die speciaal gemaakt zijn voor het hechten van metaal. Lassen vraagt namelijk ontzettend veel op het gebied van energie. Natuurlijk kun je niet altijd lijm gebruiken om bepaalde klussen te voltooien, maar kijk vooral eens waar dat wel van pas zou kunnen komen.
Je kan ook groener starten door gebruik te maken van CO2-arm staal, of groen staal. Bij de productie van dergelijk staal komt veel minder CO2 vrij dan bij andere metalen.
En niet te vergeten, wanneer een product zijn beste tijd gehad heeft, dan kan dit dankzij het circulair economisch model moeiteloos gedemonteerd worden, naar de juiste recyclinglocaties worden afgeleverd om ook zo opnieuw bij te dragen aan een duurzamere wereld.
Procesverwarming en koeling spelen een grote rol in de energiebehoefte van de staalproductie, net als in andere industriële installaties. Gelukkig zien we binnen de staalsector al diverse implementaties van groene energiebronnen, zoals blauwe waterstof (H2), die ontstaat uit hydrolyse. Bovendien worden er gunstige technologische aanpassingen gedaan, zoals warmteterugwinningssystemen en de overstap van traditionele hoogovens naar vlamboogoventechnologie (EAF). Dankzij deze laatste techniek kan staal bijna voor 100% uit schroot worden geproduceerd, waardoor zowel de koolstofvoetafdruk (CO₂) als het waterverbruik van staal aanzienlijk wordt verminderd.
Een andere manier om bij te dragen aan een groenere wereld is door over te stappen van grijze energie naar groene stroom. Bij de productie van grijze energie wordt gebruik gemaakt van grondstoffen waarbij veel CO2 vrijkomt; veel meer CO2 dan bij de productie van groene stroom. Daarom is groene energie schoner en beter voor het milieu. Daarnaast wordt grijze energie uit fossiele brandstoffen gehaald die inmiddels heel schaars zijn. Groene stroom wordt daarentegen geproduceerd uit natuurlijke bronnen die blijvend zijn zoals de zon, de wind en het water. De keuze voor groene energie is dus sowieso een slimme en duurzame zet binnen je bedrijf.
Digitale technologieën en real-time gegevens zijn van onschatbare waarde bij het bevorderen van duurzame productieprocessen. Aangesloten machines op de werkvloer vergroten de waardevolle ervaring van menselijke werkers door transparantie, geoptimaliseerde planning en verbeterde samenwerking mogelijk te maken. Bovendien bieden digitale bewakings- en automatiseringstools extra controle en inzicht in systeemprestaties, waardoor het gebruik van chemicaliën, water en brandstof geoptimaliseerd kan worden op basis van realtime gegevens en voorspellende modellen.
De metaalindustrie kan niet langer achterblijven in de duurzaamheidstransitie. Bedrijven staan voor de uitdaging om drastisch te veranderen en duurzaamheid te omarmen. Ze moeten hun productieprocessen aanpassen, de milieu-impact verminderen en voldoen aan duurzaamheidseisen. Zo kunnen ze kosten besparen, hun reputatie verbeteren en bijdragen aan innovatie en ontwikkeling van nieuwe producten en processen.
Bij thyssenkrupp Materials Belgium zijn we van mening dat duurzaam handelen essentieel is voor een leefbare toekomst voor iedereen. Niet alleen omdat klanten en onze omgeving dit steeds vaker van ons verwachten, maar ook omdat duurzaamheid verankerd is in onze organisatiestrategie.
Om deze redenen dragen we als thyssenkrupp Materials Belgium actief bij aan diverse duurzame initiatieven op het gebied van CO2 besparing en maatschappelijk verantwoord ondernemen binnen onze organisatie én in de gehele keten. Hierbij werken we op lokaal niveau hard aan onze eigen doelstellingen en de thema’s opgenomen in het duurzaamheidsmanifest van thyssenkrupp Materials Services. Zo heeft thyssenkrupp Materials Services, de business unit waar wij deel van uitmaken, zichzelf als doel gesteld om tegen 2030 volledig klimaatneutraal te kunnen opereren.