Roestvaststalen (RVS) flenzen zijn beschikbaar in diverse maten en types en voor allerhande toepassingen. Om de geschikte flenzen in roestvast staal te selecteren, is het belangrijk de beoogde toepassing en normen niet uit het oog te verliezen. Roestvaststalen flenzen op maat van jouw toepassing zullen je namelijk tal van problemen besparen. Wat zijn nu belangrijke aspecten die je kan overwegen voor de aankoop van jouw RVS- flenzen? Ontdek het in dit artikel.
Flenzen spelen een belangrijke rol om buizen, kleppen en andere industriële uitrustingen te verbinden. Wanneer de flenzen niet zijn opgewassen tegen de toepassing, dan kunnen ze het zwakke punt van het systeem worden en zelfs jouw leidingsysteem (of andere toepassing) in gevaar brengen. RVS-flenzen selecteer je dus best zorgvuldig, om schade of vroegtijdige uitval te vermijden.
Neem volgende factoren alvast in overweging:
Roestvaststalen flenzen zijn verkrijgbaar in talrijke kwaliteiten. Om de ideale flenzen en RVS- kwaliteit te bepalen, is het belangrijk om rekening te houden met de normen en toepassingseisen die je voor ogen hebt. Houd bijvoorbeeld rekening met het buismateriaal, de onderhoudseisen, de druk- en temperatuurwaarden, de afmeting van de flens en andere toleranties van je toepassing, zodat ze zeker niet falen.
➔ De meest gebruikelijke optie zijn de austenitische RVS-soorten, zoals de legeringen in RVS 316/316L en RVS 304/304L. Deze legeringen behoren tot de categorie van chroom (Cr) en nikkel (Ni) en zijn daardoor bestand tegen standaard corrosie en bepaalde chemicaliën, en ze behouden een grote weerstand tegen talrijke soorten van druk en belasting. Zij behouden zelfs hun sterkte, taaiheid en corrosiebestendige eigenschappen over een heel breed temperatuurbereik.
➔ Komen de flenzen in aanraking met een vloeistof of gas? Niet alle RVS-kwaliteiten hebben dezelfde corrosiebestendigheid. Kijk bijvoorbeeld zeker naar het type vloeistof om te bepalen welke flens je nodig hebt. Indien RVS direct in aanraking kan komen met bijvoorbeeld zout of zuur, dan kies je best voor RVS 316. Die RVS-legering is beter bestand tegen aantasting van de chroomoxidelaag. Ook voor zwembaden, zeevaart- en chemische verwerkingstoepassingen, kies je best voor flenzen met een hoogglans gepolijst oppervlak.
Weet je al welk type RVS-flens je nodig hebt voor jouw toepassing? Het type flens is immers een belangrijke overweging. Moet de fitting worden gelast? Dan moet het materiaal dat je gebruikt dat ook toelaten. Voor niet-gelaste flenzen, zoals draadflenzen, zullen andere vereisten voorrang hebben.
Bepaalde normen en codes van jouw toepassing(en) bepalen de chemische samenstelling, afmetingen en andere specificaties voor flenzen. Flenzen moeten in het algemeen dan ook aan diezelfde normen voldoen.
➔ De ASTM-normen (American Society for Testing and Materials) dicteren hoeveel koolstof en andere chemische elementen de grondstof mag bevatten. ASTM A182 is de norm voor flenzen van gelegeerd en roestvast staal en bevatten meer chroom en molybdeen, zodat ze beter bestand zijn tegen hoge temperaturen, hoge druk en tegen corrosie.
➔ De Europese norm EN 1092-1 is de actuele norm voor RVS-flenzen en vervangt daarmee alle DIN- en ISO-normen. Wat vroeger dus in alle verschillende normen gespecifieerd werd, wordt nu in één norm met verschillende type nummers omschreven. De norm EN 1092-1 specificeert de flenstypes en o.a. hun facings, afmetingen, toleranties, schroefdraad, boutmaten, de afwerking van flensverbindingsoppervlakken, markering, materialen, druk- en temperatuurwaarden en geschatte flensmassa's.
Ook de verschillende soorten flensafdichtingsvlakken vormen een belangrijke factor die een aanzienlijke invloed heeft op de uiteindelijke prestaties en levensduur van jouw flenzen. Het bepaalt namelijk of de flens past op een afdichtingselement, meestal een pakking.
Flat face flenzen hebben een vlak oppervlak, in combinatie met een pakking die een groot deel van het flensoppervlak bedekt. Het contactoppervlak van een vlakke flens is even hoog als de schroefdraad van de flens. Meestal worden ze gebruikt tussen twee vlakke flenzen en verder zijn ze meestal zacht. Let wel op: ze mogen niet gekoppeld worden met verhoogde flenzen, door een verhoogde kans op lekkage van de resulterende flensverbindingen. Verder mogen ze ook niet op flenzen geplaatst worden met een omgekeerde zijkant.
Raised face flenzen zijn voorzien van een kleine opstaande ring rond het boorgat, binnen de boorcirkel. Ze zijn bedoeld om verdere druk op een kleiner gebied te concentreren, waardoor het drukhoudend vermogen van de verbinding vergroot wordt. Bovendien zijn ze daardoor eenvoudig te herkennen en misschien wel het meest gebruikte type in procesinstallaties.
Lap joint flenzen hebben een stomp uiteinde, dat ook een flensuiteinde is. Daardoor zijn deze flenzen redelijk vergelijkbaar met de raised face flenzen. Dit type flensverbinding is bijzonder nuttig voor grote of moeilijk aan te passen flenzen.
Ring joint face flenzen zijn flenzen met een machinaal bewerkte metalen ring, met een diepe groef die in de voorzijde zit uitgesneden. De metalen ring wordt samengedrukt wanneer de verbindingsbouten van de flens aangedraaid worden. Die samendrukking zorgt voor een lekvrije, nauwsluitende afdichting van een buis of andere verbinding.
Male & Female flenzen zijn, net als bij tong- en groefflenzen aan elkaar aangepast. Ook de pakking wordt hier vastgezet met passende groeven en verhoogde gedeelten. De mannelijke flens heeft een gedeelte dat buiten zijn oppervlak uitsteekt en de vrouwelijke flens heeft een bijpassende uitsparing die in het aanliggende oppervlak gefreesd is. In tegenstelling tot tong- en groefflenzen, blijft bij deze flenzen de pakking aan de vrouwelijke zijde. Daardoor is een uitgebreider scala van opties voor pakkingsmaterialen en nauwkeurigere positionering mogelijk.
Wanneer je op zoek bent naar flenzen in roestvast staal, dan heb je nood aan een betrouwbare groothandel die snel en volgens afspraak de juiste materialen kan leveren. Een ervaren groothandel zal je tijdig en in de juiste hoeveelheid voorzien van al je roestvaststalen flenzen en andere roestvaststalen producten.
Bij thyssenkrupp ben je verzekerd van kwaliteitsmaterialen. Met innovatie, maatwerk, proactief meedenken en een snel reactievermogen, maken we voor jou het verschil.
Ten slotte is er niets beter dan de flenzen gewoon zelf nauwkeurig te testen. Zo ben je er zeker van dat de flenzen aan alle parameters voldoen die cruciaal zijn voor jouw toepassing.