Flensverbindingen in roestvast staal worden veel gebruikt als verbindingstype voor pijpen en buizen. Wat zijn nu de meest voorkomende roestvaststalen flensverbindingen en wat zijn hun meest gebruikte toepassingen? Ontdek het in dit artikel.
Een flensverbinding kan je gebruiken voor allerlei industriële toepassingen, drukklassen en media. Ze bestaan uit drie verschillende delen: de flens, een afdichting en bouten en moeren. Je kan er leidingen in een systeem mee aansluiten, maar ook verschillende leidingcomponenten (zoals kleppen, pijpen, fittingen, drukcomponenten) mee aan elkaar verbinden of containers, vaten en meer toepassingen mee afsluiten.
Om een verbinding mogelijk te maken, worden de twee delen met bouten en moeren aan elkaar aangesloten. Er wordt een pakking tussen voorzien, om een lekvrije verbinding te garanderen. Leidingen worden met de flens verbonden door ofwel een draad- of lasverbinding te gebruiken. Roestvaststalen flenzen hebben dus als voordeel dat ze voor een rechtstreekse aansluiting zorgen, zonder verlies van stroming of druk.
Draadflenzen zijn bekend als geschroefde flenzen en maken een verbinding mogelijk dankzij een buitendraad op de pijp en een binnendraad in de boring van de flens. Draadflenzen zijn ideaal voor leidingen met beperkte omvang, relatief lage druk en lage temperaturen, zoals bij water en perslucht. In benzinestations en -installaties en in andere explosieve gebieden zijn draadflenzen zelfs verplicht, aangezien lassen in deze omgevingen gevaarlijk kan zijn.
➔ Om de verbinding extra te versterken, is lassen mogelijk, maar het is geen vereiste. Ze kunnen eenvoudig zonder lassen geassembleerd worden. Wanneer je ervoor kiest om niet te lassen, dan is teflontape of schroefdraadborgmiddel wel verplicht om de lekdichtheid te garanderen.
Vlakke lasflenzen (of slip-on flenzen) zijn gelijkaardig aan draadflenzen, maar hebben geen schroefdraad in de flens. Een vlakke lasflens houdt de pijp namelijk op zijn plaats door twee hoeklassen: één aan de buitenkant van de flens en één aan de binnenkant. De binnendiameter van een lasflens is iets groter dan de buitendiameter van de pijp, zodat de pijp goed in de flens kan schuiven vooraleer te lassen.
Een voorlasflens (of welding neck flens) is een flens met een lange taps toelopende naaf. Dit soort flens wordt aan het uiteinde van buizen gelast, om ze eenvoudig aan elkaar te koppelen. Ze zijn bestand tegen hoge druk en hoge temperaturen en zijn daarnaast voorzien van gaten voor bouten en moeren voor een stevige lekdichte verbinding.
➔ Wist je dat je een voorlasflens ook kan inzetten om buizen te lassen die dienst doen als staander? Hierdoor heeft de buis een zeer solide kop- of voetplaat.
Bij een socket-weld flens wordt de pijp in de flens geschoven en vastgehouden met een massieve hoeklas buiten de mofflens. Typerend voor de socket-weld flens, is de uitzettingsspleet tussen de kraag en het uiteinde van de pijp.
➔ Socket-weld flenzen worden meestal ingezet voor leidingen met een kleine diameter en hoge druk, die geen zeer corrosieve vloeistoffen overbrengen. Deze flenzen zijn niet geschikt voor zeer corrosieve omgevingen, omdat de uitzettingsspleet tussen het uiteinde van de pijp en de kraag of schouder van de mof gevoelig is voor corrosie. Socket-weld flenzen zijn bovendien heel duurzaam, want ze zijn voorzien van lasnaden die hun duurzaamheid en vermoeiingssterkte in kracht doen toenemen.
Een overschuifflens (of lap-joint flens) wordt steeds gebruikt in combinatie met een laskraag, bund of stub-end. De flens heeft een grotere binnendiameter dan de buitendiameter van de pijp en een afgeschuinde kant aan de onderzijde van het binnengat. De flens wordt over de buis geschoven, de laskraag wordt aan de buis gelast en daarna terug naar achteren geschoven.
➔ Overschuifflenzen laten zich eenvoudig monteren en worden in het algemeen toegepast voor lage drukken en temperaturen en voor leidingen die hoofdzakelijk op inwendige druk belast worden.
Integendeel tot alle vermelde flenstypes hierboven, hebben blindflenzen geen centraal gat. Ze worden daardoor vooral ingezet om leidingsystemen of vaten af te sluiten en de vloeistofstroom te blokkeren. Verder zijn blindflenzen handig voor systemen die regelmatig geïnspecteerd moeten worden. Blindflenzen kan je namelijk vlot losschroeven, wat de pijpleiding eenvoudig toegankelijk maakt om werkzaamheden aan de binnenkant van de pijpleiding uit te voeren.
Bij thyssenkrupp Materials Belgium vind je verschillende RVS-flenzen in diverse maten en types, allemaal vervaardigd met de nodige precisie in roestvast staal. Met een uitgekiend voorraadsysteem en betrouwbare logistieke partners tijdig bij jou geleverd.