In de huidige dynamische metaalindustrie ondergaat de rol van inkoop een opmerkelijke transformatie. Om in de toekomst concurrerend te blijven, moeten metaalverwerkende bedrijven waarde blijven toevoegen door strategische partnerschappen aan te gaan met hun leveranciers en moeten ze hun interne inkoopstrategieën op een veel strategischer niveau brengen. Laten we daarom eens kijken naar de toekomst van de metaalverwerkende industrie en de veranderende rol van inkoop.
Door digitalisatie als bijvoorbeeld EDI koppelingen en klantenportals is het eenvoudiger om inzicht te krijgen in beschikbaarheid, prijsinformatie en levertijden. De traditionele rol van inkoop om de transactie tot stand te kunnen laten komen, is niet meer nodig door digitale oplossingen. Er ontstaat daarom meer tijd om met strategische inkoop bezig te zijn:
Bewuste risicospreiding,
verduurzaming van de supply chain,
andere materiaalkeuzes,
betere afstemming tussen forecast, voorraad en bestellingen,
zoeken naar oplossingen voor materiaalproblemen
Inkoop verschuift van een traditioneel transactiegerichte aanpak naar een meer samenwerkingsgerichte en op total cost of ownership (TCO) gebaseerde benadering. Het draait namelijk niet langer alleen om het behalen van een centraal inkoopvoordeel, maar om het opbouwen van duurzame partnerschappen. Leverzekerheid, betrouwbaar advies, proactief meedenken bij uitdagingen en een sterk oplossingsgericht vermogen zijn nu van groter belang.
Beschouw het gerust als een holistische kijk op inkoop, waarbij niet alleen de aanschafprijs van metalen wordt bekeken, maar ook alle relevante kosten en baten gedurende de hele levenscyclus van het materiaal worden meegenomen om de lange termijn waarde van de inkoopbeslissingen te maximaliseren. Zo bepaalt de (homogene) kwaliteit van het materiaal voor een groot deel de bewerkbaarheid in de productie. Soms kan een andere materiaalkeuze ervoor zorgen dat de kans op stilstand in de productie voorkomen wordt. De kosten voor stilstand wegen vaak niet op tegen het inkoopvoordeel bij een kwalitatief minder constant product.
Duurzame partnerships en het bieden van toegevoegde waarde staan hier absoluut centraal en zullen de komende tijd een nog grotere rol spelen. thyssenkrupp Materials Belgium is een toonaangevend bedrijf in de industrie als het gaat om ondersteunende diensten voor het productieproces van bedrijven in de metaalverwerkende sector. We gaan ver als het gaat om het meedenken in oplossingen voor onze klanten. We bieden een breed scala aan diensten, variërend van voorraadbeheer, logistiek en transport, tot sub-assemblage, classificatie en uiteindelijk complete supply chain-oplossingen. Middels gespecialiseerde afdelingen binnen thyssenkrupp Materials Belgium kunnen we zelfs complete aanbestedingsprojecten en af-fabrieks leveringen volledig ondersteunen en tot een succes brengen, inclusief diverse ondersteunende en logistieke diensten zoals technische ondersteuning bij materiaalkeuze tot de afhandeling van alle benodigde documenten, zoals certificaten en inklaringsdocumenten.
Een andere belangrijke trend die de veranderende rol van inkoop binnen de metaalsector beïnvloedt, is de toenemende focus op duurzaamheid. Het belang van duurzaamheid groeit dan ook gestaag als cruciaal onderdeel van inkoopbeslissingen. Klanten en belanghebbenden verwachten dat bedrijven in de metaalsector zich inzetten voor milieuvriendelijke praktijken en sociale verantwoordelijkheid door bijvoorbeeld hun CO2-uitstoot te verminderen, materialen en grondstoffen bewuster in te kopen en zo veel mogelijk te streven naar het gebruik van groen staal.
Of het nu is voor de machine- en apparatenbouw of de constructie-, automobiel-, energie- of procesindustrie: thyssenkrupp Materials Belgium bekijkt de aanvragen van klanten in detail en speelt in op hun uitdagingen en wensen. Ons dienstenaanbod omvat een diverse reeks mogelijkheden, waaronder voorraadbeheer, logistiek en distributie, transport, sub-assemblage, classificatie en volledige supply chain-oplossingen.