Vraag het aan een econoom, een handelaar van RVS en een producent van RVS, en de kans is groot dat je 3 heel uiteenlopende antwoorden krijgt. De prijs van roestvast staal wordt dan ook door een uniek samenspel van verschillende factoren beïnvloed. Een introductie.
Om RVS te produceren, is er zowel ijzer als chroom nodig. Afhankelijk van het type roestvast staal worden nog andere legeringen toegevoegd, zoals mangaan, nikkel, titanium en/of molybdeen. Alleen al op dit upstream-niveau zijn er honderden verschillende kosten die de prijs van RVS beïnvloeden. De (delvings)kost van ijzer, chromiet (chroom) en andere legeringen en grondstoffen (zwavel, stikstof, zuurstof, ...) natuurlijk. Maar ook investeringen, licenties, operationele kosten en marges, en vooral ook energiekosten. De productie van RVS vergt namelijk bijzonder veel energie: 20 tot 40% van de productiekost gaat naar energiekosten[1].
Daarom is recyclage erg belangrijk in de RVS-keten. Door RVS te recycleren kan de helft energie bespaard worden ten opzichte van de productie van nieuw RVS. Gerecycleerd RVS is dan ook een stuk goedkoper, en kan in theorie tot in de eeuwigheid gerecycleerd worden zonder restverlies.
Terwijl er wereldwijd een relatief beperkt aantal bedrijven actief is in het upstream-segment (delven, raffineren en smelten), loopt het aantal producenten in het downstream-segment in de duizenden. Zij verwerken het ‘ruwe’ RVS tot een breed scala van halffabricaten en afgewerkte producten: van kookgerei en fittingen tot onderdelen voor wagens en chirurgisch materiaal. De prijs van de grondstoffen en energiekosten zijn enkele van de factoren die mee de prijs van de (semi-)afgewerkte producten bepalen, maar niet de enige of belangrijkste. Ook hier hebben honderden factoren invloed op de uiteindelijke verkoopprijs van het (semi-)afgewerkte RVS.
Terwijl de productiekosten eerder op ‘micro-economisch’ niveau mee de prijs van RVS bepalen, zijn er ook factoren die op ‘macro-economisch’ level een invloed hebben op de prijsontwikkeling.
Metalen zoals RVS zijn erg afhankelijk van de economische omstandigheden in de bedrijfstakken waarmee ze het sterkst verbonden zijn (onder meer bouw, automotive, industrie, transport, verpakking, enz.). Een sterke vraag en een beperkt aanbod leiden tot hogere prijzen. En een kleine vraag en grote voorraden leiden in regel tot lagere prijzen.
Dit spel van vraag en aanbod zien we momenteel duidelijk op de markten. Toen de economie in 2020 plots tot stilstand kwam, werden voorraden afgebouwd en bestellingen geannuleerd. Maar de vraag naar RVS kwam sneller én sterker dan verwacht terug. De beperkte voorraad en afgeschaalde capaciteit bleken onvoldoende om de vraag op te vangen, en tegelijk doken er wereldwijd logistieke problemen op. Dat gebeurde bovendien in een context van importheffingen op metalen en importbeperkende maatregelen. Gevolg: de grondstofprijzen van ijzer, chroom, nikkel, en andere metalen stegen fors, en daarmee ook de prijs van RVS. De stijgende prijzen veroorzaakten nog meer zenuwachtigheid bij RVS-verwerkende bedrijven, die extra buffers wilden aanleggen om verdere prijsstijgingen vóór te zijn. Wat natuurlijk tot verdere stijgingen leidde.
Een derde element dat een invloed heeft op de prijs die een eindklant betaalt voor een RVS plaat of profiel zijn de metaalprijzen op de beurzen. Grondstoffen zoals ijzer en nikkel worden namelijk ook op grondstoffenbeurzen verhandeld. De prijs die kopers en verkopers op die beurzen met elkaar overeenkomen, dient ook als referentieprijs buiten de beursvloer. De prijzen op de beurs kunnen soms hevig schommelen, dat is zeker de jongste maanden het geval. In mei ging de prijs van ijzererts in 2 weken 18% omhoog, om de volgende twee weken weer 6% van die piek af te toppen. Tussen 30 juli en 5 augustus maakte de prijs van ijzererts zelfs een duik van 19%.
Niet alleen de prijs van ijzer, maar ook die van de legeringen kan stevig schommelen. Omdat de legeringen een belangrijk deel van de kost zijn, worden deze doorgerekend onder de vorm van een legeringstoeslag. Dat is een prijssupplement die producenten van roestvrij staal doorgaans maandelijks aanpassen. In sommige maanden kunnen die toeslagen hoger zijn dan in andere maanden en vice versa. Of ze stijgen of dalen hangt onder meer af van hoe de prijzen evolueren op de grondstoffenbeurzen. Terwijl de legeringstoeslag dan maandelijks aangepast wordt, hoeft de basisprijs niet elke keer bijgesteld te worden. De basisprijs dekt immers kosten die een stuk minder wisselvallig zijn, zoals operationele kosten.
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, worden verhandelde grondstoffen op de beurs meestal niet fysiek geleverd. Het overgrote deel van de verkoop van metalen met fysieke levering gebeurt op basis van rechtstreekse contracten tussen producenten en kopers, en dus niet via de beurs.
Vroeger deden grondstoffenbeurzen wel dienst als ontmoetingsplaats voor het sluiten van fysieke leveringscontracten. Maar naarmate de volumes toenamen en de financiële instrumenten zich ontwikkelden, veranderde de rol van die beurzen. Tegenwoordig worden er op de grondstoffenbeurzen termijncontracten (futures) verhandeld. De beurs zelf koopt of verkoopt niets, zij biedt alleen een handelsplatform voor professionele marktspelers.
De handel op een grondstoffenbeurs verloopt volgens standaardcontracten. Elk contract specificeert de hoeveelheid grondstof, de leveringsvoorwaarden, de leveringsperiode en de kwaliteitseisen. De metalen die op de beurs worden verhandeld hebben gestandaardiseerde kenmerken: voor de koper maakt het dus niet uit wie de producent is, want de producten zijn onderling verwisselbaar.
De beurskoers die als resultaat van de handel tot stand komt, geldt als een benchmark voor verkopers en kopers van metalen over de hele wereld. Handelaren fungeren vaak als bemiddelaars tussen metaalproducenten en metaalverwerkende bedrijven. De financiële instrumenten die verhandeld worden dienen echter meestal voor het afdekken van risico’s van toekomstige prijsstijgingen of -dalingen, niet om effectief fysiek ijzer of nikkel op te kopen. Op de beurs zijn ook professionals actief die de financiële instrumenten verhandelen als belegging of speculatie; op die manier proberen ze termijncontracten met winst door te verkopen. De meeste transacties worden afgesloten voordat er een fysieke afwikkeling vereist is. Dat gebeurt door een tegengestelde transactie aan te gaan vóór de vervaldatum van het termijncontract, of via een cash settlement. Op die manier komt het zelden tot een fysieke levering.
Ook (de)globalisering en (geo)politieke krachten kunnen mee hun stempel op de prijs van RVS drukken. Net als olie zitten ook ijzererts, chromiet en andere grondstoffen niet overal in de bodem. Een select aantal landen speelt een cruciale rol in het delven van de grondstoffen en de productie van RVS. Politieke en economische instabiliteit in die landen kan leiden tot prijsschommelingen.
Het is goed om te weten dat China in zijn eentje instaat voor meer dan de helft van alle geproduceerde RVS[2]. Geopolitieke spanningen, veranderingen in wisselkoersen, nieuwe invoerheffingen en/of quota’s, wijzigingen in de olieprijs, de prijsevolutie van andere metalen, het beperken van nieuwe licenties om ertsen te delven, de opkomst van groeilanden die een hoge behoefte aan RVS hebben … het zijn allemaal factoren die mee de prijs van RVS omhoog of omlaag kunnen duwen.
De prijs van RVS laat zich niet zomaar in een formule uitdrukken. Er zijn heel wat factoren die een rol spelen en elkaar kunnen versterken, of net tegenwerken.
[1] https://www.worldsteel.org/en/dam/jcr:f07b864c-908e-4229-9f92-669f1c3abf4c/fact_energy_2019.pdf
[2] https://www.worldstainless.org/Files/issf/non-image-files/PDF/ISSF_Stainless_Steel_in_Figures_2020_English_public_version.pdf