Er zijn verschillende soorten roestvast staal (RVS) beschikbaar, met elk hun eigen specificaties. De meest gebruikte vormen zijn RVS 304 en RVS 316. Hoewel ze heel wat gelijkaardige eigenschappen hebben, verschillen ze wel degelijk van elkaar. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de twee en wanneer kiest je voor RVS 304 of RVS 316 voor jouw project? Ontdek het in dit artikel.
Voordat we de verschillen tussen RVS 304 en RVS 316 uitleggen, is het verstandig om te weten wat roestvast staal (RVS) nu eigenlijk is. RVS is een mengsel dat hoofdzakelijk bestaat uit legeringselementen zoals ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Deze legering kan met andere elementen (zoals molybdeen, titanium, mangaan, stikstof of silicium) worden aangevuld, om het RVS enkele bijzondere eigenschappen te geven. Door deze elementen en percentages te combineren, ontstaan er verschillende soorten RVS met verschillende kwaliteiten en eigenschappen.
De keuze voor RVS 304 of RVS 316 is cruciaal voor jouw project of toepassing. Een ondoordachte keuze kan ervoor zorgen dat je toepassing begint te roesten of niet voldoet aan de vooropgestelde eisen. Een foute keuze voel je gegarandeerd ook in je portefeuille, want een te hoog gelegeerde legering voor jouw toepassing komt een stuk duurder uit.
RVS 304 vs RVS 316
Het grote verschil tussen RVS 304 en RVS 316 zit in de samenstelling.
RVS 304 bestaat voor 18% uit chroom en voor 8% uit nikkel.
RVS 316 bestaat voor 16% uit chroom en 10% uit nikkel, aangevuld met 2% molybdeen.
RVS 316 bevat dus iets meer nikkel en molybdeen in de mix.
Bij de keuze tussen RVS 304 en RVS 316 is het van belang om een aantal belangrijke eigenschappen in overweging te nemen. Denk bijvoorbeeld aan de omgeving, jouw budget, duurzaamheid, magnetische eigenschappen en de corrosie- en chloorbestendigheid van het RVS.
Roestvast staal is sowieso al zeer corrosiebestendig, maar RVS 316 heeft door de toevoeging van 2% molybdeen en het hogere nikkelpercentage een nog betere corrosiebestendigheid dan RVS 304.
Het smeltpunt ligt bij RVS 304 iets hoger dan bij RVS 316. Het smeltbereik van RVS 316 is 1.371 °C – 1.399 °C, ongeveer 25 tot 55 graden lager dan het smeltpunt van RVS 304. Dit maakt RVS 304 goed vervorm- en lasbaar voor jouw projecten.
Zeewater en zoute lucht kunnen erg schadelijk zijn voor metalen. Chloriden, zoals zout, tasten zelfs de taaiste metalen aan. Het extra molybdeen en het hogere nikkelpercentage zorgen bij RVS 316 niet alleen voor een betere corrosiebestendigheid, maar het maakt het roestvast staal ook extra chloorbestendig.
De verschillende elementen die aanwezig zijn, hebben zowel een impact op de eigenschappen als op de kosten. De toevoeging van nikkel en molybdeen maakt van RVS 316 een duurdere metaalsoort dan RVS 304, omdat dit over het algemeen duurdere elementen zijn.
Zowel RVS 316 als RVS 304 zijn austenitisch, wat betekent dat ze geen magnetische eigenschappen hebben. Wanneer je het roestvast staal bewerkt, kan koudlassen (druk en wrijving combineren) wel zorgen voor een lichte toename in hun magnetische eigenschappen.
RVS 316 is sterk en veelzijdig en is ontworpen om zelfs herhaalde blootstelling aan processen met een hoge impact te overleven, wat bij RVS 304 iets minder van toepassing is. Reinig het materiaal regelmatig om de levensduur te verlengen.
RVS 304 is sterk en kent een goede vormbaarheid van het materiaal, waardoor dit type RVS geschikt is voor vele toepassingen in je project(en). Algemeen gebruik je RVS 304 voor binnentoepassingen en RVS 316 voor buitentoepassingen. Indien kleine roestdeeltjes niet erg zijn en/of de omgeving gunstig is (waarbij het materiaal niet kan worden aangetast door zout of zuur), kan RVS 304 wel voor sommige buitentoepassingen worden ingezet.
De meeste toepassingen van RVS 304 zijn o.a. geschikt voor:
Deurbeslag, zoals deurkrukken, deurgrepen, brievenbussen, huisnummers en ventilatieroosters.
Gordijnroedes, trapleuningen, moeren, bouten en schroeven.
Productie van keukenapparatuur, zoals koelkasten en vaatwassers.
Commerciële voedselverwerkingsapparatuur in voedingsmiddelenbedrijven, zoals spoelbakken, achterwanden, pannen en bestek.
Productie van warmtewisselaars.
Het maken van brouwerij-, voedsel- en farmaceutische productie-apparatuur.
RVS 316 is dankzij een hoger nikkelpercentage en de toevoeging van 2% molybdeen beter bestand tegen zout, chloor en corrosie. RVS 316 is dus ideaal voor binnentoepassingen met blootstelling aan zout en zuren en voor buitentoepassingen in vochtige, zure en bijtende omgevingen. Denk bijvoorbeeld aan omgevingen in de buurt van de kust, nabij een drukke weg, op boten en jachten, in laboratoria, bij zwembaden of in de buurt van industrie.
Typische toepassingen van RVS 316:
Auto- en sierlijsten
Elektrische behuizingen
Panelen en sculpturen
Leidingen
Slangen voor apparatuur
Wieldoppen
Waarom kiezen voor RVS 316?
Wanneer je een toepassing hebt met zeer krachtige bijtende stoffen of superieure corrosieweerstand verwacht, is het verstandig om te kiezen voor RVS 316. In dergelijke toepassingen gaat roestvast staal 316 vele malen langer mee dan roestvast staal 304. Voor toepassingen waarbij mildere zuren worden gebruikt of waar blootstelling aan zout geen probleem is, kan de legering van roestvrij staal 304 even goed werken.