De combinatie van hoge sterkte, hardheid en uitzonderlijke weerstand bij belasting maakt van constructiestaal zo'n aantrekkelijk bouwmateriaal. De kwaliteit ervan is superieur in vergelijking met gewone staalsoorten, waardoor deze staalvorm vaak wordt gebruikt in de bouwsector als l-balk, universele kolom en lateiprofiel.
Hoewel sommige soorten constructiestaal van hogere kwaliteit op het eerste gezicht duurder lijken door hun complexe samenstelling, zijn ze vaak een betere keuze in situaties met belasting. Constructiestaal is volledig recycleerbaar en herbruikbaar op het einde van de gebruiksduur, wat deze staalsoort een groot concurrentievoordeel bezorgt. Bovendien staat dit staaltype bekend om zijn hoge vervormbaarheid wanneer weerstand tegen ongunstige mechanische omstandigheden vereist is.
Maar als ontwerpers staalsoorten moeten kiezen voor hun structuren, kiezen ze vaak, onafhankelijk van het feit dat er betere keuzes zijn, uit een beperkt aantal materiaalsoorten. De S235-staalklasse is populair bij ingenieurs, omdat dit staaltype zeer goed lasbaar en bewerkbaar is. De JR-variant van constructiestaallegeringen is vaak de eerste keuze van ingenieurs wanneer er meer drukweerstand vereist is. Ontwerpers zoeken vaak niet verder en vergeten kwalitatievere staalsoorten zoals standaard S355-staal.
De naam S355 verwijst naar de rekgrens van ongeveer 355N/mm2, met andere woorden: microgelegeerd constructiestaal dat ideaal is in veeleisende omgevingen. Die hogere rekgrens betekent dat S355-staal in kleinere dwarsdoorsneden dan S235-staal kan worden gebruikt, maar dezelfde sterkte garandeert en dus kosten- en ruimtebesparend is.
De chemische samenstelling van S235 en S355 is redelijk vergelijkbaar en beide staalsoorten vallen onder de norm EN10025-2. Het voornaamste verschil zit in de maximale koolstof- en mangaanconcentraties, die zijn iets hoger bij S355. De maximale C- en Mn-concentratie bedraagt respectievelijk 0,17 tot 0,20% en 1,4% bij S235 en 0,20 tot 0,24% en 1,6% bij S355. Dat lijkt misschien een klein verschil, maar het verhoogt de kracht van S355-staal aanzienlijk voor slechts een kleine meerprijs.
Hoewel koolstof-mangaanstaal met gemiddelde legering een aantal uitstekende fysieke eigenschappen in huis heeft, is S355 bovengemiddeld goed lasbaar met de gangbare lastechnieken. Daarnaast is deze staalsoort heel slagvast bij temperaturen onder nul, zelfs na lassen. Die eigenschappen alleen al maken van S355 een aantrekkelijkere keuze dan staalsoorten van iets lagere kwaliteit zoals S235.
Aangezien lassen en lasbaarheid belangrijke factoren zijn in de bouwsector, wordt het als een enorm voordeel beschouwd dat S355 het beter doet wanneer het wordt gelast. S355 behoudt zijn constructiesterkte tot temperaturen van wel -20 °C, waardoor dit staaltype bij uitstek geschikt is voor bouwtoepassingen in extreme omstandigheden.
Die eigenschappen worden steeds belangrijker voor bouwkundig ingenieurs, aangezien het weer overal ter wereld onvoorspelbaarder wordt en de constructiesterkte onder alle omgevingsomstandigheden gewaarborgd moet zijn. Wanneer profielen aan elkaar worden gelast, kan dat leiden tot een verminderd sterktebehoud bij lagere temperaturen. Gelukkig heeft S355 ook op dat vlak geavanceerde eigenschappen.
De hogere rekgrens van staalsoorten zoals S355 zorgt voor een goede vermoeiingsbelasting van slijtagegevoelige onderdelen en een verbeterde vervormbaarheid met uitstekende buigbaarheid voor het snel koudvervormen van constructiedelen. Bovendien kunnen onderdelen worden gemaakt van dunnere S355-profielen die toch dezelfde of een hogere rekgrens hebben, wat het materiaal financieel gezien interessanter maakt.
Maak je je als ingenieur zorgen om het lassen en verbinden van constructiestaal? Dan is het van essentieel belang om de lasbelasting te beperken. Een warmte-invloedszone ontstaat doordat de las rechtstreeks wordt gebruikt, wat de plaatselijke microstructuur sterk verstoort. Die zone is een zorgwekkende bron van restspanning, waterstofbrosheid en koude breuk. Daarom is het van cruciaal belang om het aangetaste gebied zo klein mogelijk te houden. Dankzij zijn hoge rekgrens kan S355-staal gebruikt worden in dunnere profielen dan de huidige staalsoorten, wat betekent dat de gelaste secties minder groot zijn en de warmte-invloedszone een pak kleiner is.
Daarbovenop is S355 ideaal te gebruiken in combinatie met alle gebruikelijke waterstofgestuurde MMA-elektroden zoals in norm E7018, wat de hoeveelheid verspreidbare waterstof vermindert die in het smeltbad kan doordringen. Met die voorzorgsmaatregelen bij kleinere lasnaden verminder je de problemen in de warmte-invloedszone significant in vergelijking met S235.
Moderne staalsoorten zoals S235 en S355 worden ook wel beschouwd als duurzamere oplossingen. Ze worden routinematig geproduceerd via kostenefficiëntere oxystaalovens en secundair verwerkt met vlamboogovens. Daarnaast vormen de moderne staalsoorten een licht maar even sterk alternatief voor andere staaltypes. De vergelijkbare sterkte in dunnere profielen biedt voordelen, want zo kunnen de hoge transportkosten binnen de perken worden gehouden. Per lading kan er meer staal worden vervoerd, wat de transportkosten drukt en de ecologische voetafdruk van het vervoer beperkt.
Hoewel S235 een perfect bruikbaar constructiestaal is, heeft S355 toch een aantal onmiskenbare voordelen. S355 is even sterk, maar met een kleinere dwarsdoorsnede, en is vanuit economisch oogpunt dus beter. Als je de lagere productie- en transportkosten meerekent, is S355 de logische optie wanneer je constructiestaal kiest voor toepassingen bij lage temperaturen en met fysieke ruimtebeperkingen.
Staalsoorten zoals S355 worden tegenwoordig algemeen beschouwd als economisch en technisch geschikte alternatieven voor courante bouwmaterialen zoals S235. Koolstofarme staalsoorten met een speciale chemische samenstelling en een hoge rekgrens worden nu gezien als de industrienorm voor een aantal gangbare handels- en bouwoplossingen.
We zijn uniek in ons aanbod S355 materiaal. Diverse afmetingen gelaste buizen, warme kokers, balken, staf en strip in S355 zijn uit voorraad te leveren. Al onze staalsoorten kunnen worden geleverd met een certificering type 3.1 als garantie dat ze voldoen aan de vereiste normen.
Thyssenkrupp helpt je de beste staalproducten voor jouw toepassing te vinden in ons uitgebreid aanbod. Niemand komt beter tegemoet aan de wensen van de metaalverwerkende industrie. Neem dus gerust contact met ons op en laat je begeleiden door onze experts.