Bramen zijn scherpe, opstaande randen die kunnen ontstaan bij het snijden van stukken. Dat een scherpe opstaande rand een risico op snijverwondingen met zich meebrengt, is een evidentie. Maar wist je ook dat de aanwezigheid van bramen in metaal zelfs kan leiden tot scheuren of breuken in het plaatmateriaal?
Of dat die opstaande randen van stukken kunnen vast komen te zitten in machines en voor veel schade kunnen zorgen? Snijwerk laten ontbramen is daarom steeds de veilige keuze. Bramen kunnen in principe bij elk snijproces voorkomen, of de stukken nu van de pons-, plasma- of lasersnijmachine komen, maar evengoed bij zagen, slijpen of frezen. Het verschil zit hem in waar ze zich bevinden, hoe ze eruit zien en hoe ze te verwijderen. Er bestaan heel wat verschillende oorzaken van braamvorming, waardoor het heel moeilijk is om bramen helemaal uit te sluiten.
Door een verregaande controle van de procesparameters (zoals de snijsnelheid, juiste laserfocuspositie, de gebruikte druk bij het hulpgas, de zuiverheid van het gas, …) hebben machinefabrikanten de voorbije jaren wel inspanningen geleverd om richting braamvrij of toch ten minste braamarm snijden te gaan. In staal dan toch. Andere materialen zoals RVS en processen waar veel warmte bij komt kijken, zoals plasma, blijken dan weer gevoeliger voor braamvorming. Het blijft dus zeker een aandachtspunt in elke werkplaats.
Het is overigens niet alleen de braam die voor gevaar kan zorgen. Scherpe snijranden doen dat evenzeer. Hoe perfect een proces ook is ingesteld, hoe dun het snijwerk ook is, daar valt veel moeilijker aan te ontsnappen. Zeker bij ponsen en bij fiberlasersnijden. Wie die sneden naast die van een CO2-laser legt, zal voelen hoe scherp ze wel zijn. Er gewoon met de vinger overgaan kan al een verwonding veroorzaken. Het wordt daarom vaak aangeraden om gesneden plaatwerk met handschoenen te behandelen bij het plooien, monteren of lassen.
Het goede nieuws? Beide problemen kennen eigenlijk dezelfde oplossing: ontbramen. Een proces, manueel of machinaal, dat elke scherpe rand transformeert in een gladde, afgeronde snede of oppervlakte. Eerst worden de grove contaminaties eraf geschuurd, daarna worden de hoeken afgerond (=breken) tot een radius van 2 mm. Dat maakt gesneden stukken ‘finger safe’ en dus makkelijk te hanteren. Hierdoor voldoen ze volledig aan alle toleranties en kwaliteitseisen om veilig in een machine te passen.
Ontbramen wordt daarom steeds vaker een standaardvereiste van klanten. Bij thyssenkrupp Materials Belgium kiezen we voor state-of-the-art machinetechnologie en ervaren operatoren om braamvorming zoveel mogelijk uit te sluiten.
Daarnaast beschikken we over moderne ontbraammachines om stukken op vraag van de klant de juiste afwerking mee te geven. Gaat het daarentegen over delicate of hoogwaardige producten, dan hebben we ook de expertise in huis om ze handmatig te ontbramen.