Lasersnijden is al ruim 40 jaar een zeer populaire bewerkingsmethode binnen de metaalindustrie en ook klanten van thyssenkrupp Materials Belgium maken er vaak gebruik van. Lasersnijmachines blijven immers een geliefd instrument voor de meeste metaalbewerkers om hun stukken op maat te krijgen. Maar wat houdt lasersnijden precies in, wat zijn de voordelen en welke verschillen zijn er tussen een fiberlaser en een CO2-laser?
Lasersnijden is de ideale oplossing voor nauwkeurig snijwerk en wordt daarom veelvuldig gebruikt voor staal- en RVS-constructies in diverse sectoren. Denk bijvoorbeeld aan plaatwerkproducten in de petrochemische industrie, interieurbouwconstructies, industriële keukens en plaatmateriaal voor de bouwsector. Kortom: producten waarbij het noodzakelijk is om het staal met grote precisie te snijden. In dit artikel lees je alles over de werking, voordelen, toepassingen en methodes van lasersnijden.
Lasersnijden is een nauwkeurige en thermische bewerkingstechniek waarmee metaal op maat en in de juiste vorm gesneden wordt door middel van een lasersnijmachine. Deze machine maakt gebruik van een dunne, gefocusseerde laserstraal met een zeer hoge lichtintensiteit, die het metaal plaatselijk sterk verhit en doet smelten en verdampen. Hierdoor ontstaat een schone, strakke snede. Om het proces te versnellen wordt er vaak een hulpgas gebruikt zoals stikstof of zuurstof. RVS wordt bijvoorbeeld altijd met stikstof gesneden. Let wel op: om buizen op maat te snijden komt een andere machine, de buizenlaser, beter van pas.
Lasersnijden heeft talloze voordelen ten opzichte van andere snijprocessen in de staalbewerking. Het proces is snel, nauwkeurig en veelzijdig. Ingenieurs geven dan ook de voorkeur aan lasersnijden vanwege diverse redenen. We zetten de belangrijkste op een rij:
De fiberlaser is een razendsnelle en energiezuinige plaatlasersnijmachine. Het licht wordt via glasvezel getransporteerd en werkt op een andere frequentie dan traditionele CO2 lasers. Een fiberlaser kan daardoor zelfs reflecterende materialen zoals aluminium bewerken. Doordat er bovendien geen reflectie optreedt, dringt er ook meer energie door in het materiaal en kan de laser sneller en dieper snijden.
Het debat over fiberlaser versus CO2-laser bij lasersnijden is al lang gaande, maar er is geen duidelijke winnaar omdat de keuze van de juiste technologie afhankelijk is van de toepassing, het materiaal en andere factoren. Een algemene vuistregel is echter dat fiberlasers de voorkeur hebben bij het regelmatig snijden van dunne onderdelen, terwijl CO2-lasers beter zijn voor dikkere onderdelen en niet-metalen.
Metaal en staal zijn veelzijdige materialen die in diverse producten en toepassingen worden gebruikt. Door hun duurzaamheid en geschiktheid voor zowel binnen- als buitengebruik zijn ze perfect voor lasersnijden. Bij thyssenkrupp Materials Belgium is lasersnijden en plooien van platen en lasersnijden van buizen in RVS, aluminium en staal een van onze kernactiviteiten.
We bieden op maat gemaakte oplossingen en producten zoals buizen en platen, in elke vorm van RVS, aluminium, staal en verzinkt materiaal en in diktes van 0,5 mm tot 30 mm en in grote series. Let wel op: de maximale afmetingen voor het lasersnijden van vlak materiaal zijn 4 x 2 meter en voor buisvormig materiaal 15-240 millimeter x 6 meter. Ook andere nabewerkingen zijn mogelijk om tijd te besparen.
Via onze online webshop kan je zelfs in 2 minuten offertes voor lasersnijwerk berekenen en bestellen, met kortingen tot 70% afhankelijk van de levertermijn.