De eisen voor kwaliteit komen steeds hoger te liggen. Dat geldt niet alleen voor toeleveranciers die er een nauwgezette maatvoering op moeten nahouden, maar evengoed voor machinebouwers. Een feilloze werking van machines is voor hen de standaard, een mooie uitstraling de weg naar een stevigere concurrentiepositie. Dit artikel legt uit hoe ontbraamtechnologie hier op drie domeinen een rol in speelt.
Machines bestaan uit tal van onderdelen die als schakels van een geoliede ketting in elkaar passen. Elke component die buiten zijn gevraagde maatvoering valt, brengt een goede werking in het gedrang. Dat geldt ook voor bramen die nog overblijven op de snijranden van onderdelen vooraleer ze de machine in gaan. Deze scherpe, verticaal opstaande randjes kunnen enerzijds maken dat stukken niet helemaal goed in elkaar passen.
Anderzijds kunnen ze ook afbreken en schade toebrengen aan andere componenten. Gebeurt dit in de voedingsindustrie, dan kunnen er bovendien gevolgen zijn voor de voedselveiligheid. Met ontbramen vermijd je al die problemen en zorg je tegelijk voor extra productwaarde en extra productiesnelheid, want alles past zoals het moet.
Moderne ontbraamtechnologie blinkt vandaag uit in veelzijdigheid. Deze machines doen zoveel meer dan alleen maar bramen verwijderen, zoals de naam misschien laat vermoeden. Ze verwijderen ook oxidehuid, ronden de scherpe snijranden af, zorgen voor de juiste oppervlakteruwheid en brengen een oppervlakte-finish aan. Kortom, met één of twee passen (dubbelzijdige afwerking) door een ontbraammachine kan je gesneden stukken de gewenste afwerking meegeven. Ontbramen is met andere woorden onontbeerlijk om topkwaliteit af te leveren.
Snijkanten afronden in een ontbraammachine is niet alleen een goed idee voor de veiligheid. Het biedt ook op esthetisch vlak voordelen. Een egale gladde rand zal er immers voor zorgen dat een coating (vernis, lak en poederlak) zich beter zal kunnen hechten. De verklaring ligt in het kleinere verschil in laagdikte tussen de randen en het overige oppervlak. Bij scherpe snijranden kan er zelfs bij het minste contact al barst- en scheurvorming optreden in de coating. Ontbramen is dus een uitstekende techniek om oppervlaktes voor te behandelen voor coaten. Als de coating een gegarandeerde levensduur moet hebben (bijvoorbeeld bij onderdelen die onder EN1090 uitvoeringsklasse 3 of hoger vallen), zal afronden bovendien een standaardeis vormen.
Als klant hebt je dan nog de keuze tussen enkelzijdig of dubbelzijdig ontbramen. In het eerste geval wordt enkel de onderkant van het werkstuk onder handen genomen, niet toevallig de plek waar bramen zullen ontstaan. Voor louter ontbramen dus een prima keuze. Maar voor projecten waarin duurzaamheid, esthetiek en hoogwaardige functionaliteit centraal staan, zal dubbelzijdig werken de betere keuze zijn. Zowel de onder- als de bovenkant wordt dan uniform afgewerkt en afgerond. Bij thyssenkrupp Materials Belgium adviseren we jou graag over wat voor jouw stukken de beste behandeling is.