Digitalisering is in volle gang en zorgt voor extra waarde in de steeds meer geautomatiseerde metaalverwerkende industrie. De tijd is rijp om als metaalbewerker jouw bedrijfsbeheersysteem te upgraden. De juiste technologie ondersteunt jouw bedrijf wanneer je concurreert in een snel en digitaal tijdperk.
Digitale transformatie is een hot topic. Maar wat betekent het precies? Digitalisering is een ingrijpend transformatieproces van de leef- en arbeidswereld, die door disruptieve technologieën wordt veroorzaakt en versneld, maar die we niet alleen vanuit technologisch oogpunt moeten bekijken. Digitalisering brengt een maatschappelijke verandering van het waardesysteem met zich mee.
Digitale technologieën die worden gebruikt binnen de metaalverwerkende industrie zijn o.a. data of gegevensanalyses, intelligente apparaten en procesautomatisering met kunstmatige intelligentie. Voor de hele metaalverwerkende industrie gaat digitalisering al lang niet meer om de transformatie van analoge in digitale formaten, maar om individuele producten, koppelingen van ERP-systemen, persoonlijke benadering en over het oplossen van problemen.
De metaalverwerkende industrie schakelt over naar een industrie 4.0: een combinatie van klassieke industriële productie met gegevens en technologieën van de digitalisering. Door klassieke machineparken te verbinden met digitalisering (internet of things), worden nieuwe productie-, onderhouds- en communicatieprocessen mogelijk, die gezamenlijk in bigdata-analyses worden geëvalueerd en worden gebruikt om de volledige waardeketen of supply chain te optimaliseren.
Digitale transformatie biedt een meerwaarde en creëert een ultieme ervaring voor zowel klanten als werknemers en andere belanghebbenden. Een goede inrichting van het digitale landschap zorgt voor een efficiënter proces en een lagere cost-of-ownership.
Digitale oplossingen helpen om de volgende uitdagingen binnen de metaalverwerkende industrie aan te pakken:
De metaalverwerkende industrie wordt geconfronteerd met complexere eisen en vragen van klanten. Soms op productniveau, maar juist steeds vaak op dienstverlening en service-oplossingen. Doorlooptijden worden korter en de druk om snel te leveren ook. Forecasting wordt daarom steeds belangrijker. Een voorspelling van de eindklant wanneer welk product nodig is, samen met informatie over voorraden en productiecapaciteiten in de hele keten, zorgen voor een betere afstemming op de vraag van de klant.
Om beter te kunnen inspelen op uw behoeftes, worden businessactiviteiten steeds meer gedigitaliseerd. De metaalverwerkende industrie zet maximaal in op deze trends:
Elke schakel binnen de supply chain moet medewerkers toegang geven tot realtime gegevens middels software in de cloud. Jouw bestelling van o.a. RVS, staal en aluminium moet bij elke stap in het productieproces door het systeem gevolgd worden, zodat de planning van de productie perfect afgestemd blijft op het aanleverproces en onnodige vertraging oploopt. Maar ook andersom, het aanleverproces moet volledig afgestemd zijn op de productieplanning van de metaalverwerkende industrie.
Predictive analytics heeft al aangetoond dat het een revolutie teweeg kan brengen in termen van snelheid, kosten en implementatiegemak. Het maakt gebruik van geavanceerde, zelflerende algoritmen om grote hoeveelheden data te doorzoeken en inzichten te genereren en patronen te identificeren.
In vergelijking met andere sectoren zoals de media en de detailhandel loopt de digitalisering in de metaalverwerkende industrie wat achter. Bij thyssenkrupp Materials Belgium trekken we wel voluit de digitale kaart. We zetten in op automatisatie, e-commerce, EDI, slim beheer van data en inzicht in operationele activiteiten. Zo ben je zeker van correcte leveringen.