Efficiëntie en leverzekerheid zijn van essentieel belang in de wereld van plaatverwerking. Maar de doorlooptijd kan variëren vanwege verschillende factoren, zoals de leverancier, het proces, de omvang van de bestelling en de complexiteit van de productie. Een kortere doorlooptijd is echter cruciaal om de producten snel op de markt te brengen zonder in te boeten aan kwaliteit.
Bovendien is het belangrijk dat bedrijven kunnen rekenen op een betrouwbare leverancier die tijdig hoogwaardige materialen levert. Een tekort aan materialen kan leiden tot dure stilstand, terwijl te veel opgeslagen materialen leidt tot extra kosten en minder efficiëntie.
Hier zijn zeven handige tips om zowel de doorlooptijd te verkorten als de continue toevoer van materialen te waarborgen:
Een optimaal voorraadniveau van de materialen die je vaak gebruikt in het productieproces is een continue afweging tussen snelle, directe beschikbaarheid en zo min mogelijk voorraadkosten. Indien de productie stilstand ondervindt doordat materiaal niet direct beschikbaar is, wat nog wel eens het geval is bij korte doorlooptijden of bij spoedorders, heeft dit direct invloed op het productieproces en de eindklant. In deze gevallen is het interessant om een eigen beperkte grijpvoorraad aan te leggen. Uiteraard kun je deze dagelijks met een 24-uurs levering aan laten vullen door de materiaalleverancier. Voor grotere projecten of projecten die en langere doorlooptijd hebben, kun je overwegen om het materiaal projectspecifiek in te kopen. Zo houd je de voorraadkosten laag en kun je met de kleine grijpvoorraad ook spoedorders afwikkelen.
Een verpakking dient niet enkel om het materiaal onbeschadigd materiaal te kunnen leveren, maar een slimme verpakking zorgt er ook voor dat materiaal snel opgenomen kan worden in het productieproces bij de klant. Kitverpakkingen, folies, klantspecifieke verpakkingsinstructies kunnen helpen om het materiaal snel op de werkplek te krijgen en direct op te kunnen nemen in het proces.
Niet alleen de juiste verpakking, maar ook geoptimaliseerde routes zijn nodig om de doorlooptijd te verkorten. thyssenkrupp is onlangs een proefproject gestart waarbij retourvrachten van de ene klant worden gecombineerd met de levering aan een andere klant. Zo kunnen lege vrachtwagens effectiever worden ingezet en kan het aantal lege ritten aanzienlijk worden verminderd.
Om efficiënt en effectief te produceren, is kennisdeling binnen de plaatverwerkende industrie cruciaal. Medewerkers dienen regelmatig te worden bijgeschoold en voorzien van de juiste tools en kennis, zoals de nieuwste technologieën, processen en veiligheidsvoorschriften. Maar zeker ook van het materiaal dat ze verwerken. Op deze manier kunnen bedrijven blijven innoveren en voldoen aan de eisen van klanten voor een constante materiaalstroom en efficiëntere doorlooptijden.
Plaatverwerkende bedrijven moeten steeds meer automatiseren om aan de toenemende druk van klanten, die hun besluitvorming steeds meer uitstellen, te voldoen. Automatisering van productielijnen helpt niet alleen om processen te versnellen, maar ook om ze beter te stroomlijnen, wat resulteert in hogere output, minder afval en fouten, en lagere arbeidskosten. Geautomatiseerde systemen en technologieën, zoals robots, lasersnijmachines, CAD/CAM-software en 3D-lasersnijden, zijn beschikbaar voor plaatverwerking. Software zoals Predictive Analytics en Machine Learning kan zelfs onregelmatigheden en opmerkelijke gegevens in een dataset automatisch detecteren, wat handig is om tijdens het productieproces te anticiperen en op tijd te reageren op onverwachte incidenten en problemen.
Digitalisering is de sleutel om uw logistieke keten te optimaliseren en de vraag naar materialen beter af te stemmen op de behoeften van uw klanten. Integratie van EDI-systemen (Electronic Data Interchange) maakt elektronische informatie-uitwisseling mogelijk tussen RVS plaatverwerkende bedrijven, klanten en leveranciers. Hierdoor kunnen bestelprocessen geautomatiseerd worden en kunnen bedrijven sneller reageren op veranderingen in de vraag van klanten. Realtime-informatie biedt dan weer beter inzicht in de prestaties van de supply chain, waardoor bedrijven betere beslissingen kunnen nemen en hun processen kunnen afstemmen op die van hun partners. Met EDI-systemen kunnen RVS plaatverwerkende bedrijven hun processen en systemen integreren met die van klanten en leveranciers, wat op lange termijn kan leiden tot een efficiëntere samenwerking en betere partnerships. Dankzij visueel zichtbare gegevens genieten dus niet alleen klanten en leveranciers van realtime inzichten in hun orders, maar voeren ook medewerkers, van managers tot operatoren, hun taken op een efficiëntere manier uit.
Een belangrijk principe van Lean Manufacturing is het voortdurend monitoren en verbeteren van processen. Door continu te zoeken naar manieren om het proces te optimaliseren, kunnen knelpunten worden opgelost en kan de doorlooptijd worden verkort. Value Stream Mapping kan bijvoorbeeld worden gebruikt om het proces in kaart te brengen en verbetermogelijkheden te identificeren. Just-in-time productie helpt dan weer om overproductie te voorkomen en een constante materiaalstroom te garanderen door producten pas te produceren wanneer er vraag naar is.
Wanneer je meerdere leveranciers in je portfolio hebt, vermijd je onnodige verspilling van tijd, geld en energie. Kan de ene leverancier niet, dan heb je altijd een andere achter de hand. Selecteer ze wel zorgvuldig en werk enkel samen met betrouwbare leveranciers. Betrouwbare leveranciers zorgen voor een constante aanvoer van materialen en verminderen de kans op vertragingen in het productieproces. Zo blijft ook de kwaliteit van het eindproduct gewaarborgd.