Als het gaat om bewerkingen, dan denkt thyssenkrupp Materials graag met je mee om een passende oplossing te vinden. En die dienstverlening gaat verder dan alleen de standaardbewerkingen als zagen, lasersnijden, 3d lasersnijden en plooien.
We willen klanten helpen met oplossingen te bedenken die de doorlooptijden verkorten of kostenbesparend zijn. Zo beschikken wij over een veelzijdig machinepark die we combineren met een netwerk aan gespecialiseerde bewerkers zodat half afgewerkte of kant-en-klare producten bij de klanten geleverd kunnen worden. Denk hierbij aan bewerkingen als boren, warmtebehandelingen, freeswerk, etc.
Vaak analyseren we ook samen met onze klanten, de specifieke klantbehoefte, en wordt vervolgens een individuele oplossing ontwikkeld door onderstaande bewerkingen te combineren.
Decoilen
Tijdens het decoilen wordt staal afgerold en op breedte gesneden om tot staalplaten te komen. En dit conform de opgegeven specificaties en tolerantie.
Slitten
Is een mechanisch scheidingsproces dat gebruikt wordt om coils in stroken te snijden.
Watersnijden/waterjetsnijden/waterstraalsnijden/abrasief snijden
Met zand (abrasief) en water onder hoge druk wordt zonder hitte dik materiaal in aluminium, staal en rvs gesneden.
Plasmasnijden
Snijdt met hoge snelheid dik plaatwerk met behulp van plasma.
Walsen
Is een vormgevingstechniek waarbij staal door twee of meer walsrollen wordt omgevormd tot vlakke platen of profielen.
Knippen
Voor eenvoudige bewerkingen gebruiken we een knipschaar. Voor meer complexe vormen is lasersnijden efficiënter.
Zagen
Voor het korten van metalen staven, buizen en kokers door middel van cirkel- of bandzaagmachines.
Frezen
Hierbij wordt het werkstuk vastgeklemd en beweegt de frees eromheen. Bij geavanceerde freesmachines draait het werkstuk ook, waardoor ze veel bewerkingen mogelijk zijn zonder het werkstuk opnieuw te moeten vastklemmen. Bij hogere productie aantallen wordt een robotarm gebruikt om tijd en kosten te besparen.
Boren
Dit wordt vaak al meegenomen in het lasersnijden van plaatwerk. Simpele bewerkingen worden uitgevoerd met een kolomboor, voor complexere is frezen vaak aangewezen. Kortom wij kunnen gaten maken in staal van elk gewenst formaat.
Tappen
Door middel van een schroefvormig stuk gereedschap wordt een schroefdraad aangebracht in een geboord gat.
Soevereinen
Dit is het maken van een schuine rand aan een gat in metaal met behulp van een frees of boor. Gaten worden gesoevereind om de kop van de schroef niet boven het oppervlak uit te laten steken.
Slijpen
Bij deze verspaningstechniek zorgen diverse machines ervoor dat het ruwe werkstuk een nauwkeurig, glad oppervlak krijgt. Wij hebben verschillende slijpkorrels voor elke gewenste gladheid.
Honen
Is een zeer precieze verspaningstechniek die gebruikt wordt om gaten te vergroten. Door middel van een slijpapparaat wordt een dun laagje van een cilindervormige binnendiameter weggeslepen waardoor de binnendiameter groter wordt.
Verjongen
Hierbij wordt staal zodanig bewerkt dat er een overloop van dik naar dun staal ontstaat. Een buiseinde kan bijvoorbeeld smaller gemaakt worden waardoor deze in een andere buis past.
Ontbramen/afbramen
Bij het snijproces wordt altijd getracht om zonder bramen of braamarm te snijden. In sommige gevallen is dit niet altijd mogelijk waardoor scherpe, opstaande randen ontstaan. Voor een veilige verwerking en een betere hechting van een zink- of poedercoating worden deze best verwijderd. Dit kan door middel van slijpen of borstelen en geeft gladde randen als resultaat. Als het echter om delicate of hoogwaardige producten gaat, bezitten we ook de expertise om handmatig te ontbramen.
Coaten
Biedt een goede bescherming van het materiaal en is daardoor een duurzame oplossing. Het werkstuk wordt elektrisch geaard waarna er elektrostatisch geladen poederverf op wordt gespoten. Na verhitting in een oven vormt er een hechte verflaag. Dit is een van de methoden om het corrosieproces tot stilstand te brengen net zoals stralen en verzinken.
Ciseleren
Is het afwerken van metalen oppervlakken. Kan aanbrengen van reliëf zijn of het bijwerken van oneffenheden.
Polijsten
Bij polijsten wordt het materiaal gladgemaakt met een roterende polijstmachine.
Elektrolytisch polijsten
Op elektrochemische wijze wordt de toplaag van een werkstuk verwijderd zodat er een glad oppervlak ontstaat.
Anodiseren
Via dit proces wordt aluminium omgezet in aluminiumoxide, waardoor een beschermende toplaag ontstaat voor extra corrosiebestendigheid of als onderlaag voor coating. Ook geschikt om het werkstuk te voorzien van een kleur naar keuze.
Galvaniseren
Voor een mooiere, corrosiebestendigere afwerking wordt een laagje metaal toegevoegd middels elektriciteit. Galvaniseren is een verzamelnaam voor o.a. verzinken, verchromen, vernikkelen,… . Dit is een van de methoden om het corrosieproces tot stilstand te brengen net zoals stralen en coaten.
Stralen
Het stralen van metaal is het verwijderen van bijvoorbeeld roest of vuil door straalmiddel tegen het object te laten botsen waardoor het materiaal een erg mooie, egale finish krijgt.
Graveren
Bij graveren wordt er materiaal verwijderd van een vast oppervlak. Hierdoor kunnen teksten, logo’s, serienummers of andere info in het materiaal worden gegraveerd.
(Laser)markeren
Lasermarkeren is het inbranden van de laserstraal op het materiaal. Hierdoor oxideert het op die plaats, waardoor een verkleuring ontstaat.
Warmtebehandelen
Wordt gebruikt om de eigenschappen van een materiaal te wijzigen. Afhankelijk van de gekozen temperatuur, gebruikte kracht tijdens het proces, en de tijdsduur van de behandeling kan een materiaal harder, zachter, sterker of taaier gemaakt worden. Enkele voorbeelden van warmtebehandelen zijn patenteren, temperen, gloeien en harden.
Door onze contacten met meerdere vooraanstaande partners is het in bijna alle gevallen mogelijk om specifieke bewerkingen, die niet in de voorgaande opsomming vermeld staan, uit te voeren voor onze klanten. Neem daarom contact met ons op voor een oplossing naar wens.
Neem vrijblijvend contact met ons op om te bespreken welke bewerkingen voor jou kunnen worden uitgevoerd. Wij denken graag met je mee over wat de beste bewerking is in jouw situatie.