Bending

Hoe werkt het proces van plooien precies?

Plooien (ook wel kanten of zetten genoemd) is een veelgebruikte techniek binnen de plaatbewerking om van vlak plaatwerk een 3D product te maken.

Bij het plooien wordt plaatmateriaal gebogen tot een gewenste hoek door met grote perskracht een stempel in een matrijs te duwen. De matrijs of groef wordt ingeklemd in de onderbalk van de plooimachine waar de te buigen plaat komt op te liggen. In de bovenbalk zit een stempel ingeklemd. Doordat de boven- en onderbalk, onder grote druk de plaat klemmen, buigt de plaat in de gewenste hoek. Binnen deze bewerkingstechniek zijn er ontzettend veel mogelijkheden aangezien de stempels en matrijzen, in combinatie met de kracht waarmee geperst wordt, zorgen voor een verschil in eindresultaat.

Plooien is een niet verspanende metaalbewerking die bij ons vaak als tweede stap in het productieproces plaatsvindt. Na het lasersnijden van de gewenste contour, wordt het plaatmateriaal vaak gebogen om de gewenste vorm te creëren. Op deze manier is het mogelijk om zonder lassen, het gewenste product te realiseren wat resulteert in een kortere doorlooptijd en lagere kostprijs van het afgewerkt stuk.